Film


Film is de kunstvorm van ons tijdperk. Film is wat verbintenis schept tussen de vele uiteenlopende meningen die wij zijn toegedaan – het is wat ons in onze tijd de gedeelde normen en waarden, de symbolische taal verschaft die ons in staat stelt elkaar op een dieper niveau te begrijpen.

Film komt in vele vormen: van YouTubefilmpjes en Netflix-series tot grote bioscoopfilms aan toe. Maar ook de oorlogspropaganda en marketingmaterialen die tot zo diep in onze geest zijn doorgedrongen maken deel uit van de wereld van film. Ze bestaan krachtens dezelfde technieken – en dienen voor een groot deel dezelfde doelen.

Film is misschien wel de meest kenmerkende verschijningsvorm van het kunstmatige licht dat het natuurlijke licht in onze tijd is komen te rivaliseren. Van de glas-in-loodramen van kerkgebouwen tot de filmkarakters die ons als nauw verwante vertrouwelingen nabij zijn komen te staan, de uit licht bestaande beelden die als de bouwstenen zijn waaruit onze cultuur is opgebouwd, maken een evolutie door die nauw verstrengeld is met die van de menselijke geest zelf.

Wie de mens beter wens te begrijpen, die doet er goed aan de beelden die hij tot zich neemt beter te begrijpen.


Op overstorm.nl zijn de volgende aan film gerelateerde artikelen te vinden: